Ze względu na to, iż wprowadzam Poli nowe smaczki postanowiłam, iż wprowadzę jej kisiel. Oczywiście ugotowany przeze mnie. Mam to szczęście,że mam owoce z własnego krzaka a konkretnie maliny z tamtego roku w słoiczkach. Kiedy Pola jadła pierwszy raz kisiel malinowy to piszczała z radości i zachwytu nowym smakiem a,ze była karmiona przez tatę to oczywiście była caaaaała brudna i tata oczywiście też były brudny:). Najważniejsze jednak,że jednemu i drugiemu się podobało to wspólne jedzenie. Ale to nie jedyna nowość, która ostatnio ugotowałam. Dla mnie i męża ugotowałam domowej roboty budyń i po raz pierwszy postanowiłam zrobić gofry tym bardziej,że mamy sprzęt do smażenia tych rarytasów :).
Spotkałam się z prośbą podania przepisów dlatego dzisiaj postanowiłam wrzucić trzy przepisy z których ostatnio korzystałam.
Przepis na kisiel:
Składniki:
25 dag świeżych lub mrożonych owoców (truskawki maliny itd)
2 szklanki wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowania: W połowie szklanki zimnej wody
rozprowadź mąkę ziemniaczaną. Resztę wody zagotuj z owocami . Po 1-2
minutach gotowania zmniejsz ogień do minimum i powoli, ciągle mieszając,
wlewaj rozprowadzoną mąkę. Gotuj kolejne 1-2 minuty, stale mieszając.
Przepis na budyń:
Składniki:
2 szklanki mleka
2-4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru( tak naprawdę to zależy kto ile potrzebuje)
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 żółtko
1 łyżka masła
2 łyżki syropu np. malinowego
Przygotowania:
Odlej 1/2 szklanki mleka i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka
zagotuj, dodaj cukier i zapach. Powoli mieszając dodawaj mleko z mąką.
Gdy budyń zgęstnieje odstaw z ognia. Dodaj żółtko i masło. Przełóż do
miseczek. Polej syropem.
Przepis na gofry:
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
Przygotowanie:
Rozgrzej gofrownicę. Wlej niewielką ilość oleju i rozprowadź równomiernie pędzelkiem. Wszystkie składniki oprócz białek wymieszaj lub zmiksuj na gładką masę. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie powoli i delikatnie połączyć z ciastem. Podawać z bitą śmietaną lub owocami.
Życzymy smacznego ! :))
Jedzenie własnej roboty jest najlepsze dla dziecka. Zapraszam do siebie i tam w zakładce przepisy mam wiele przykładów potraw dla maluchów. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Na pewno skorzystam z przepisów :)
UsuńO mniamuśnie... Zrobisz mi też? XD
OdpowiedzUsuń